Pentru parinti, respiratia suieratoare a copiilor reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare. Aceasta este determinata de zgomotul produs de aerul care incearca sa iasa din plamani, atunci cand caile respiratorii se ingusteaza. Cauzele respiratiei suieratoare la copii si bebelusi sunt numeroase si nu trebuie ignorate, ci tratate cu multa seriozitate. O vizita la medicul de familie sau la medicul pediatru este mai mult decat necesara.
Cauzele respiratiei suieratoare la copii si solutii
Una din principalele cauze ale respiratiei suieratoare la copii este infectia virala. Aceste infectii se iau foarte usor in colectivitate si determina aparitia respiratiei suieratoare, fara motive de ingrijorare. Acest simptom va disparea o data cu eliminare virusului din corp. Infectiile virale determina formarea mucusului in caile respiratorii care sunt umflate. Ca urmare a acestor schimbari produse de infectie, caile respiratorii se ingusteaza si apare tusea si respiratia suieratoare.
O alta cauza a respiratiei suieratoare este astmul. Copiii care sufera de astm se vor confrunta adesea cu respiratie suieratoare atat pe timpul zilei, cat si noaptea. Totodata, fumul de tigara inhalat pasiv de catre copii reprezinta un risc mai mare pentru aparitia respiratiei suieratoare.
Numai in urma unei vizite facute la medicul specialist parintii vor primi un diagnostic clar pentru copiii lor si in urma acestuia pot actiona pentru ameliorarea starii copilului. Tratamentul impus pentru respiratia suieratoare in cazul unei infectii virale include antitermice (in cazul in care apare febra), iar in cazuri mai grave va fi nevoie de internare in spital.
Daca medicul suspecteaza astmul, atunci va recomanda medicamente pentru ameliorarea simptomelor acestei boli. Ingrijirea la domiciliu a unui copil cu respiratie suieratoare nu ar trebui sa puna probleme parintilor. Dispozitivele de inhalare denumite nebulizatoare sau aparate de aerosoli sunt recomandate de catre medicii specialisti. Cu medicamentele potrivite, respiratia suieratoare si celelalte simptome ale afectiunii vor disparea complet.
La urmatoarele vizite ale copilului la medicul specialist, acesta va urmari daca starea lui s-a imbunatatit, daca se mai confrunta cu respiratia suieratoare, dar si daca trebuie sa continue sau nu terapia. In cazul unei ameliorari vizibile a starii de sanatate, copilul va fi declarat sanatos.