Ce riscuri implica diareea la bebelusi?
Una din cele mai banale afectiuni se poate transforma intr-o afectiune destul de grava daca este lasata netratata, mai ales in cazul copiilor mici. Diareea este aceasta afectiune care poate provoca dureri abdominale, deshidratare, dar si pierderi in greutate. Parintii nu trebuie nici sa intre in panica la primul scaun mai moale al copiilor, dar nici sa lase situatia nerezolvata pana cand copilul are scaun de consistenta apoasa. Uneori diareea este cauzata de alimentatie, alteori este cauzata de o bacterie luata din colectivitate sau de la locul de joaca.
Simptomele diareei
Primul si cel mai important simptom al diareei este consistenta moale si aproape apoasa a scaunelor. Parintii trebuie sa ia in calcul numarul de scaune, dar si consistenta lor. Bebelusii pot avea 5 scaune pe zi, in timp ce copiii mai mari au 2 maxim 3 scaune zilnic. In momentul in care numarul de scaune creste semnificativ, atunci cu siguranta este un semnal de alarma pentru parinti. Diareea poate debuta brusc, prin modificari de comportament, varsaturi uneori, scaune de culoare deschisa, semi-lichide, cu un miros foarte puternic.
De asemenea, diareea se poate manifesta prin deshidratare, prin febra si prin diferite complicatii, precum eritem fesier si nervozitate din cauza durerilor abdominale.
Cauzele diareei la copii
Diareea la copii are numeroase cauze. In primul rand, diareea poate avea cauza bacterina sau virala, in unele cazuri diareea poatre fi insotita de crampe si scaun in sange. De asemenea, diareea poate fi provocata de infectiila ureche, dar si de paraziti. Giardioza, de exemplu, este cauzata de un parazit care traieste in intestin si care provoaca, printre altele, si diareea. Antibioticele reprezinta un alt motiv pentru care copiii dezvolta diaree. In timpul unui tratament cu antibiotice, copilul poate avea mai multe scaune moi zilnic.
Alte cauze ale aparitiei diareei la copii includ consumul de prea mult suc de fructe, ciocolata sau dulciuri din comert, precum si formula de lapte care nu este preparata in mod corespunzator sau dezvoltarea unei alergii alimentare de care parintele nu stie nimic.