In general, hemoragia dupa o extractie dentara nu este incadrata in categoria urgente stomatologice decat in situatii exceptionale. Hemoragia este normala dupa extractia oricarui dinte sau masele. Medicul stomatolog va explica acest lucru pacientilor si va plasa pe zona sangeranda o bucata de tifon steril ce trebuie tinuta 20 de minute.
In urma extractiei, pacientul trebuie sa evite clatirea gurii si masticatia alimentelor in zona cu rana pentru a nu disloca cheagul de sange care s-a format. Bucata de tifon se pastreaza la locul extractiei timp de 30-45 de minute si doar in cazul in care hemoragia persista sau reapare la un anumit timp dupa extractie si este foarte abundenta se poate prezenta din nou la medic pentru a rezolva aceasta urgenta stomatologica.
Sangerarea abundenta dupa extractia dentara – una din cele mai des intalnite situatii de urgente stomatologice
Situatiile in care hemoragia persista sau reapare la un anumit interval de timp de la extractie depind de mai multi factori. Printre aceste situatii, sustin specialistii CabinetStomatologicSector2.ro, se numara si vasodilatatie locala, iritatia locala, dar si lezarea unor vase de sange sau fractura procesului alveolar si nerespectarea de catre pacient a indicatiilor in ceea ce priveste ingrijirea postextractionala.
In cazul sangerarilor abundente sunt implicati si alti factori, precum deficitul de fier, carenta de vitamina K, insuficienta hepatica, hipertensiunea arteriala, starile alergice, afectiuni ale sistemului endocrin, perioada menstruala si tratamentele cu citostatice, anticoagulante sau antiagregante pe care pacientii le urmeaza.
Urgente stomatologice | CabinetStomatologicSector2.ro
In cazul extractiei molarului de minte, este important de stiut ca sangerarea va dura pana la 3 zile dupa procedura, lucru care este considerat normal. Dupa a doua zi, volumul de sangerare trebie sa fie din ce n ce mai mic si mai putin vizibil. In cazul in care hemoragia persista si dupa cele trei zile postextractionale, pacientii trebuie sa se prezinte la medicul specialist pentru a lua masurile necesare in vederea opririi sangerarii si dezinfectarii locului extractiei daca este necesar.
Fara doar si poate, sangerarea postextractionala poate fi incadrata in categoria urgentelor stomatologice in cazul in care este foarte abundenta si dureaza foarte mult. Aceasta se poate produce din diferite cauze si cel mai bun mijloc pentru a preveni complicatiile in ceea ce priveste hemoragiile postextractionale il constituie anamneza completa si corecta pentru identificarea factorilor de risc si pentru a identifica inclusiv antecedentele patologice ale pacientilor.