Nudli cu mac sunt, de fapt, galusti de cartofi cu mac, ce pot fi servite ca gustare sau chiar la micul dejun. Aceasta reteta provine din Ungaria si este foarte apreciata de adulti si de copii deopotriva, fiind usor de preparat si de digerat. Nudli se pot pastra si congelati, daca gospodinele fac o cantitate mai mare si nu doresc sa arunce compozitia.
Ingrediente si mod de preparare
Pentru nudli este necesara o cantitate de 500 de grame de cartofi fierti sau copti in coaja, de 125 de grame de faina alba, un ou si o lingura de ulei. Pentru sos, gospodinele vor folosi 50 de grame de unt, 100 de grame de zahar pudra, 50 de grame de mac macinat si coaja rasa de la o jumatate de lamaie. Acestea sunt ingredientele necesare pentru patru portii de nudli cu mac.
Cartofii trebuie sa fie pentru piure sau de copt, adica dintr-un soi mai fainos. Acestia se fierb sau se coc in coaja, pana intra furculita in ei fara efort. Se curata de coaja si se cantaresc exact 500 de grame de pulpa de cartofi fierti sau copti, care se vor strivi ca pentru piure. Peste cartofi se adauga faina, uleiul si oul batut si se framanta cu mana pana se leaga tot aluatul. Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios si usor de modelat.
Separat, se rasneste sau se macina macul si zaharul. Se pune o oala mare, plina cu apa, pe foc, se adauga sare si ulei si, atunci cand clocoteste, se da focul la mic, astfel incat sa ramana apa usor fierbinte. Nudli se modeleaza sub forma de rulouri subtiri, cam cat degetul mare de grosi, sub forma de fus. Nudli care nu se fierb imediat pot fi congelati.
Se asaza nudli formati pe hartie de copt data cu faina. Cand toti sunt formati, gospodinele pot incepe sa ii fiarba in apa de pe foc, asteptand sa se ridice la suprafata. Se mai lasa la fiert inca doua minute si se scot cu o paleta, apoi se pun intr-un bol mare. Separat se topeste untul, se adauga nudli si se amesteca usor, astfel incat sa fie untosi. Peste ei se pune macul, zaharul pudra si coaja de lamaie rasa, pana ce se formeaza un strat gros si lucios.