Acasă Sanatate Ulcerul gastro-duodenal: simptome, cauze si tratament

Ulcerul gastro-duodenal: simptome, cauze si tratament

Ulcerul gastro-duodenal este o vatamare a mucoasei stomacului sau a duodenului. Nu provoaca intotdeauna durere insa poate crea complicatii printr-o hemoragie sau o perforatie

tratamente chirurgicale

Ulcerul gastro-duodenal este o vatamare a mucoasei stomacului sau a duodenului. Nu provoaca intotdeauna durere insa poate crea complicatii printr-o hemoragie sau o perforatie.

Boala ulcerului gastroduodenal consta in pierderea substantei peretelui stomacului sau a duodenului (primul segment al intestinului subtire, imediat dupa stomac). Aceasta pierdere de substanta rezulta dintr-un dezechilibru intre agresiunea continutului de acid al stomacului si mecanismele obisnuite care protejeaza peretele.

Simptome

Simptomele sunt adesea vagi. Majoritatea ulcerelor (aproximativ 70%) sunt „tacute”, adica nedureroase, in special la varstnici sau la cei care iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a trata boala reumatica sau alte dureri cronice. Cea mai frecventa manifestare este o crampa epigastrica (in zona stomacului) sau o durere care apare pe stomacul gol sau la 4 – 5 ore de la masa. Aceasta senzatie dureroasa poate trezi persoana in timpul noptii.

Cauze

Boala ulcerului gastroduodenal are doua cauze principale:

– Helicobacter pylori, o bacterie care este implicata in 50% pana la 75% din ulcere;

– antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – o persoana care ia aceste medicamente risca sa dezvolte aceasta boala.

Factori de risc

– o varsta de peste 60 de ani;

– fumat;

– istoric de ulcere;

– luarea in doze mari de AINS;

In plus, luarea de anticoagulante (medicamente care impiedica coagularea sangelui) creste riscul de sangerare digestiva.

Tratament

  • Tratamente medicamentoase

Tratamentul presupune inlaturarea factorilor care promoveaza dezvoltarea ulcerului si care permite intestinului sa repare partea deteriorata a peretelui. Prin urmare, este:

– renuntarea la medicamente AINS;

– luarea unui inhibitor al pompei de protoni (IPP), un medicament care scade secretia de acid in stomac;

– eliminarea bacteriei Helicobacter pylori luand antibiotice timp de 7 pana la 15 zile.

Eficacitatea acestui tratament combinat este de 85% – 95% si duce la disparitia ulcerului.

  • Tratamentul endoscopic

Tratamentul endoscopic poate fi necesar pentru a trata complicatiile (hemoragie digestiva, perforatie sau stenoza). O hemoragie digestiva poate fi oprita prin aplicarea unei substante coagulante, prin plasarea unor mici forceps (agrafe) pe vase sau prin cauterizarea acestor vase.

In caz de stenoza (ingustarea diametrului duodenului), poate fi indicata dilatarea prin baloane.

  • Tratamente chirurgicale

Din ce in ce mai rare, acestea sunt indicate pentru ulcerele rezistente la tratamente medicamentoase si / sau endoscopice, precum si in cazul perforatiei peretelui gastric sau duodenal.