Un laptop ultraportabil (de afaceri), probabil ca are un SSD ca unitate principala. Orice computer desktop sau laptop are un hard disk (HDD) standard. Acum se pot configura majoritatea sistemelor HDD sau SSD.
Dar care trebuie ales? In randurile urmatoare vor fi prezentate diferentele dintre SSD-uri si HDD-uri, subliniind argumentele pro si contra pentru o decizie mai usoara.
Avantaje si dezavantaje
Atat SSD-urile, cat si HDD – urile fac acelasi lucru: pornesc sistemul si stocheaza aplicatiile si fisierele personale. Dar fiecare tip de stocare are propriul sau set unic de caracteristici. Cum difera ele si de ce s-ar alege unul in locul celuilalt?
Pret : SSD-urile sunt mai scumpe decat hard disk-urile. Deoarece HDD-urile folosesc tehnologie mai veche si bine stabilita, acestea vor ramane mai ieftine in viitorul apropiat.
Capacitate maxima si totala: cele mai mari SDD-uri disponibile utilizatorului final (4TB) sunt rare si scumpe. 500GB si 1TB sunt mai frecvente. In timp ce 500 GB este considerata capacitatea „de baza” a hard disk-ului. Cu cat exista mai mult spatiu de stocare, cu atat se pot pastra mai multe informatii pe computer.
Viteza: aici predomina SSD-urile. Un computer personal cu un SSD se va incarca in mai putin de un minut si adesea in cateva secunde. Un hard disk necesita timp pentru a porni sistemul de operare si va continua sa fie mai lent dupa aceea.
Un computer sau un Mac cu un SSD lanseaza aplicatiile mai rapid si transfera fisierele mai rapid. Indiferent daca se foloseste computerul pentru divertisment, scoala sau afaceri, viteza suplimentara poate fi diferenta dintre succes si esec.
HDD-urile beneficiaza de pret, capacitate si disponibilitate. Un SSD este alegerea potrivita daca viteza, puterea, textura formei, zgomotul sau fragmentarea (din punct de vedere tehnic o parte a vitezei) sunt importante pentru utilizator. Daca nu ar fi fost diferenta de pret si capacitate, SSD-urile ar fi castigat.