Friteuza este un aparat electrocasnic mai nou, care a intrat pe piata romaneasca incepand cu anii 1990 si a avut o rata de adoptare mare de catre romani. Practic, friteuza s-a bucurat de un succes incredibil inca din primii ani ai aparitiei pe piata, atat in gospodarii, cat si in afacerile de tip HoReCa.
Friteuza este aparatul ideal care prepara alimentele rapid, alimente preferate atat de copii, cat si de adulti, precum cartofii prajiti, chiftele, snitele, dar si alte alimente care au nevoie de prajire.
La inceput, friteuzele erau destinate numai afacerilor HoReCa si industriei alimentare si presupuneau prajire in baie de ulei. Acum, friteuzele sunt recomandate si pentru uz casnic si pot prepara alimentele si pe baie de aburi sau in alte metode care necesita o cantitate mai mica de ulei.
Cate tipuri de friteuze exista?
Friteuzele sunt prezente pe piata intr-o mare varietate de modele. Friteuzele clasice sunt si cele mai ieftine, se gasesc intr-o mare varietate de culori si de forme, au diferite capacitati, dar se vor dovedi o investitie nu foarte buna, deoarece uleiul poate patrunde, in timp, pe langa cuva metalica in interiorul carcasei de plastic si poate defecta mecanismul, devenind inutilizabila si din cauza mirosului.
Friteuzele semiprofesionale sunt ideale atat pentru gospodine, cat si pentru unele afaceri HoReCa, precum pensiuni sau restaurante mai mici.
Friteuzele semiprofesionale sunt construite din otel inoxidabil, se curata usor si rapid si sunt foarte fiabile, simplu de intretinut si practice din toate punctele de vedere.
Friteuzele semiprofesionale pot fi si duble, incluzand doua cuve separate in aceeasi carcasa, fiecare cu control separat al temperaturii si functionarii.
Uneori, utilizatorii le folosesc pentru a prepara intr-o cuva cartofi si in cealalta peste sau carne. Friteuzele cu cos rotativ sunt un alt tip de electrocasnice mici, ideale pentru ca folosesc mai putin de jumatate din cantitatea de ulei dintr-o friteuza normala de capacitate echivalenta.
Modelele cu aer cald, pe de alta parte, sunt ideale pentru persoanele care prefera alimentele fara ulei.
Acestea nu folosesc niciun strop de ulei si sunt indicate din punctul de vedere al sanatatii alimentelor preparate.