Una dintre cele mai importante componente a mecanismului de transmisie este cutia de viteze. Cutia de viteze poate fi manuala sau automata si are rolul de a transmite puterea de la motor la roti, permitand un control optim al masinii din partea conducatorului auto. Defectiunile care apar la nivelul cutiei de viteze sunt destul de costisitor de remediat, de aceea aceasta componenta trebuie sa fie pastrata in cea mai buna conditie de functionare.
Cutia de viteze a masinii este formata din roti care poarta denumirea de pinioane, au marimi variabile si care permit schimbarea raportului dintre viteza de rotatie a motorului si cea a rotilor. Astfel, autoturismul se poate misca in diferite trepte de viteza si de tractiune. Schimbatorul controleaza miscarile cutiei de viteze.
Modul de functionare si defectiunile frecvente ale cutiei de viteze
Trecerea dintr-o viteza in alta se realizeaza prin manevrarea manetei de viteze, care realizeaza cuplarea si decuplarea motorului in conditii de tractiune dorite. Defectiunile principale ale cutei de viteze se produc ca urmare a unei utilizari neglijente si a unei ingrijiri defectuoase ce poate duce la uzarea prematura a cutiei de viteze.
In vederea evitarii acestor defectiuni, este important ca schimbarea uleiului cutiei de viteze sa se realizeze periodic, nefiind suficienta doar completarea regulata a acestuia. In primele minute de deplasare este recomandat ca trecerea dintr-o viteza in alta sa se faca lent, fara fortarea motorului. Folosirea cutiei de viteze in mod corect protejeaza si ambreiajul.
Orice sofer pasionat ar fi tentat sa aleaga o masina cu transmisie manuala. Aceasta optiune permite explorarea motorului mai mult decat o face o masina cu transmisie automata. Cei care cauta un autoturism care se conduce usor si fara efort opteaza intotdeauna pentru cutia automata.
Daca autoturismele cu transmisie manuala ofera oportunitatea conducatorilor auto de a beneficia de placerea sofatului, acestea se pot defecta foarte usor, mai ales daca nu sunt folosite asa cum ar trebui, de aceea se recomanda evitarea manevrelor bruste ale manetei de viteze. Pe de alta parte, cutiile automate preiau principalele functii ale sofatului, schimband in mod automat vitezele. Cu toate acestea, in ceea ce priveste franarea, nu ofera aceeasi experienta de pilotaj ca in cazul cutiilor manuale.