Unii oameni au urat lectura inca din copilarie, in timp ce altii si-au pierdut obiceiul de a deschide o carte din cauza stilului lor de viata agitat, dar gustul pentru citit este ceva ce se invata si se cultiva permanent.
Pentru a putea redescoperi pasiunea pentru lectura este important sa se faca alegerile corecte, atat in ceea ce priveste momentul dedicat acesteia, cat mai ales volumul citit. De aceea, uneori este suficient sa se renunte la marii clasici ai literaturii pentru a face loc literaturii moderne. Acest lucru permite o identificare mai usoara cu personajele intalnite in carte.
Odata ce lectura devine parte integranta din viata cititorului, atunci poate reveni la marii clasici, al caror vocabular este uneori greoi si invechit. Pentru a veni in ajutorul celor care isi doresc sa redescopere placerea de a citi, in continuare sunt prezentate cateva romane care ii vor cuceri:
- „L’habit ne fait pas le moineau”, de Zoe Brisby
Maxine, o batrana excentrica care sufera de boala Alzheimer, evadeaza de la casa ei de batrani, hotarata sa-si puna capat vietii cu demnitate. Alex, un tanar introvertit si cu inima zdrobita, cauta un motiv sa traiasca. Adunati la intamplare prin transportul cu masina intr-un Twingo invechit, au pornit prin tara. Dar cand Maxine este data disparuta si politia se implica, calatoria lor capata brusc aspectul unei evadari de neuitat… Acesta este inceputul celei mai frumoase aventuri din viata lor!
2. „Crima din Orient Express”, de Agatha Christie
Din intamplare, Hercule Poirot se trezeste la bordul Orient-Express, acest tren de lux care traverseaza Europa. In timp ce este blocat de zapada in inima Iugoslaviei este descoperit, intr-una dintre masini, cadavrul unui american ucis cu un cutit. Criminalul se ascunde neaparat printre calatori… Dar cine dintre printesa rusa, americanul capricios, un cuplu distins de maghiari, un colonel intors din India sau chiar secretara propriei victime ar fi putut savarsi o asemenea crima?? Incepe ancheta, va fi una dintre cele mai dificile si delicate pentru celebrul detectiv belgian.
3. „Dragostea dureaza trei ani”, de Frederic Beigbeder
La inceput, totul este bine atunci cand este vorba despre dragoste, dar in al doilea an, lucrurile incep sa se schimbe, initial nimic grav, apoi din rau in mai rau, pana la a ajunge sa se indragosteasca de o alta persoana. Casnicia se rupe, iar o noua poveste se scrie.