Una dintre cele mai pozitive consecinte ale unui euro puternic este ca poate fi favorabil in fata afluxului de capital strain, deoarece nimeni nu intra intr-o economie in care moneda se depreciaza.
Desi, pe de alta parte, exista consecinte negative ale acestei aprecieri, deoarece poate actiona ca o frana asupra unui factor care contribuie intr-un mod foarte important la redresarea economiei europene: exporturile.
Pe langa faptul ca face produsele pe care companiile din zona euro le exporta in strainatate mai putin competitive, aceasta reduce profiturile pe care le obtin in strainatate, deoarece prin transpunerea lor in euro acestea scad datorita puterii monedei unice.
Cu cat moneda euro este mai puternica, cu atat achizitiile de bunuri de catre straini devin mai scumpe, lucru care afecteaza balanta comerciala si afecteaza negativ companiile exportatoare, deoarece acestea ar trebui sa fie fortate sa isi reduca marjele pentru a concura.
Companiile europene afectate ar putea fi Volkswagen, Airbus sau Siemens, cu un procent ridicat din cifra de afaceri pe piata americana. Dimpotriva, companii americane precum Apple, McDonalds sau Microsoft ar beneficia de tendinta paritatii.
Pe de alta parte, in vremuri de slabiciune a monedei euro, unele companii Ibex isi freaca mainile, pe masura ce competitivitatea lor creste, scazand costurile si favorizand vanzarile catre tari precum Statele Unite, SUA sau Japonia.
Aceasta ar functiona ca o masca de oxigen pentru a facilita activitatea pentru unele dintre principalele tari din zona euro, cum ar fi Franta sau Germania, cu un mare potential de export. Pe de alta parte, un euro foarte slab ar face importurile mai scumpe, de exemplu energia a carui zona euro este atat de deficitara.
Putine elemente au capacitatea de a afecta pietele si economia la fel de mult ca evolutia cursurilor de schimb. Un euro puternic avantajeaza si atunci cand vine vorba de plata facturii la energie ce trebuie platita pentru petrol, deoarece este cotata in dolari.
Acest lucru afecteaza si companiile care au datorii sau finantare bancara pentru ca o apreciere a euro le favorizeaza, deoarece suma de euro care urmeaza sa fie returnata proportional intr-o alta moneda va fi mai mica.