Acasă Diverse Platformele de streaming: cat de amenintatoare sunt?

Platformele de streaming: cat de amenintatoare sunt?

Streamingul nu a trecut momentan testul unei crize.

criza platforma streaming

Intr-o lume cu nenumarate oportunitati de divertisment, filmele sunt una dintre putinele modalitati ramase de a atrage un nou public si de a-l pastra pe cel existent.

Cu toate acestea, tehnologiile digitale – in special retelele de streaming – par sa inlocuiasca mostenirea lansarilor in cinematografe, aducand filmele direct catre consumator, prin platforme online accesibile cu doar un simplu click.

Ciocnirea culturilor – vechi vs nou

Desi retelele de streaming sunt in crestere, iar numarul abonatilor aduce un venit mai mult decat frumusel, exista si oameni care blameaza aceste practici. Spre exemplu, cineastii se simt tradati, sustinand ca filmele sunt menite pentru marele ecran pentru o experienta cu adevarat memorabila. Aceasta criza generata de scaderea numarului de spectatori in salile de cinema nu este prima, iar istoria pare sa se repete.

Cu toate acestea, streamingul nu s-a confruntat inca cu prima criza, iar specialistii ajung sa se intrebe cum se va manifesta aceasta. Va fi oboseala consumatorilor sau o lipsa de rentabilitate a investitiilor initiale uriase? Se vor retrage investitorii? Poate ca platformele de streaming vor atinge o limită naturala in potentialele grupuri de abonati?

Streamingul nu a trecut momentan testul unei crize. Nu exista nicio istorie a acestui gen de platforme. Nu exista reguli despre cum reactioneaza la o evolutie neprevazuta. Filmul si televiziunea, in schimb, au o istorie lunga de supravietuire: iar acest lucru este ceva la care oamenii ar trebui sa se gandeasca.

Netflix, Amazon, Disney si HBO Max sunt cei patru giganti ce domina retelele de streaming, batalia abonatilor fiind intre acestia. Avantul platformelor a explodatat in perioada pandemiei Covid – 19 cand oamenii erau nevoiti sa petreaca foarte mult timp in casa, fara alte surse de divertisment.

Industria cinematografica si TV, in special Hollywood-ul, este o afacere plina de relatii: de la regizori, expozanti, investitori, public si nu numai. Ele reprezinta insusi tesutul necesar pentru ca aceasta industrie sa functioneze corespunzator. A ignora ambitiile – creative si financiare – ale oricaruia dintre aceste grupuri inseamna a submina insasi fundatiile acestei industrii, una formata din oameni, nu platforme.