In fiecare an, exista aproximativ 1.250 de cazuri noi de cancer de vezica urinara, ceea ce reprezinta aproximativ 3% din toti bolnavii de cancer. Barbatii (75%) sunt mai afectati decat femeile (25%). Peste 60% dintre pacienti au 70 de ani sau peste la momentul diagnosticarii.
Vezica este localizata in partea inferioara a abdomenului. Functia sa este sa stocheze urina si sa o evacueze in timpul urinarii. Este alcatuita din doua straturi: stratul muscular si mucoasa, care aliniaza peretii interni. Cancerul vezicii urinare incepe de la nivelul mucoasei.
Factorii de risc
Nu sunt cunoscute cauzele exacte ale cancerului vezicii urinare. Cu toate acestea, anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta boala, principalul fiind fumatul.
Alti factori de risc posibili:
- contact frecvent si prelungit cu anumite substante chimice;
- inflamatie cronica a vezicii urinare (cistita);
- consum mare de calmante;
- bilharzia (infectie cauzata de anumiti paraziti care invadeaza in special vezica);
- chimioterapie anterioara sau radioterapie la zona pelvina.
Cancer de vezica urinara – simptome
Cancerul vezicii urinare nu provoaca adesea simptome. Prezenta sangelui in urina poate fi un prim semn de avertizare. Prin urmare, este esential sa se consulte un medic atunci cand urina prezinta o culoare rosiatica, chiar daca acest lucru se intampla o singura data. Alte simptome, mult mai rare, sunt o nevoie frecventa si urgenta de a urina, precum si dificultati si dureri in timpul urinarii.
Diagnostic
Cancerul vezicii urinare este de obicei diagnosticat cu o cistoscopie: medicul pune un endoscop in vezica prin uretra pentru a examina interiorul. De asemenea, el poate efectua o ecografie a vezicii urinare si a rinichilor si o urografie (radiografie a tractului urinar dupa administrarea unui produs de contrast pentru a evidentia tractul urinar) pentru a obtine informatii suplimentare.
Tratament
Pentru a trata cancerul vezicii urinare, chirurgical se face aproape intotdeauna. Cand boala este limitata la mucoasa, este posibila indepartarea tesutului afectat pastrand vezica. Cand cancerul a trecut prin captuseala, este necesara indepartarea vezicii urinare. In acest caz, o deviere urinara este efectuata in timpul operatiei prin crearea unei vezicii urinare sau prin realizarea unei deschideri in abdomen (urostomie). Radioterapia si chimioterapia sunt utilizate mai ales in stadii avansate.