Acasă Sanatate Aportul de vitamine si minerale in timpul sarcinii

Aportul de vitamine si minerale in timpul sarcinii

Toata lumea stie ca toate vitaminele si mineralele contribuie la o buna functionare a corpului uman, dar anumite vitamine si minerale in timpul sarcinii sunt absolut esentiale pentru femeia insarcinata

vitamine

Toata lumea stie ca toate vitaminele si mineralele contribuie la o buna functionare a corpului uman, dar anumite vitamine si minerale in timpul sarcinii sunt absolut esentiale pentru femeia insarcinata: acidul folic, fierul, calciul, vitamina D, fibrele, iodul, si omega-3. Acestea joaca un rol principal in toate etapele cresterii embrionului si a fatului.

De ce sunt importante aceste vitamine si minerale in timpul sarcinii?

Femeilor insarcinate li se recomanda sa ia zilnic un supliment prenatal de vitamine si minerale. Uneori dieta alimentare nu ofera suficiente substante nutritive care sunt cruciale in timpul sarcinii motiv pentru care multivitaminele ajuta la umplerea golurilor care ar putea aparea in timpul celor 9 luni de sarcina. Multivitaminele trebuie sa contina 0,4 mg pana la 1 mg acid folic, precum si fier (16 mg pana la 20 mg). Cantitatile pot varia in functie de recomandarile medicului ginecolog.

Cele mai importante vitamine sunt:

  • Vitamina A trebuie sa contina maximum 10.000 UI. O cantitate prea mare este toxica si poate provoca malformatii ale fatului la nastere. Cu toate acestea, multivitaminele recomandate gravidelor respecta cu strictete aceasta cantitate asa ca sunt cat se poate de sigure.
  • Acidul folic (vitamina B9) este important, mai ales in primele saptamani de sarcina pentru ca ajuta la formarea coloanei vertebrale si a creierului embrionului inca din primele zile dupa conceptie. Acesta este motivul pentru care medicii recomanda femeilor care planifica o sarcina sa ia un multivitamine care contine acid folic cu 2 pana la 3 luni inainte de a concepe copilul. Pe tot parcursul sarcinii, acidul folic este implicat in formarea de tesuturi noi si a sistemului nervos. Un deficit de acid folic poate provoca retard de crestere, un defect de nastere sau un defect de tub neural (de exemplu, spina bifida). Pot aparea inclusiv handicapuri fizice sau deficiente mintale severe.
  • Fierul se gaseste in globulele rosii permitandu-le acestora sa capteze oxigenul din plamani si sa-l transporte prin tot corpul catre fat prin placenta. Femeile insarcinate au nevoie de mai mult fier, deoarece volumul lor de sange creste.
  • Cerintele de calciu cresc cu 30% in timpul sarcinii. Fatul are nevoie de calciu pentru a-si construi oasele si dinti. Daca dieta femeii insarcinate nu este suficient de bogata in calciu, viitorul bebelus il va trage direct din rezervele mamei ceea ce poate cauza inclusiv pierderea dintilor in cazul femeii insarcinate.