Acasă Servicii Diverse Cum alegi uleiul potrivit pentru masina?

Cum alegi uleiul potrivit pentru masina?

Producatorii de uleiuri de motor indica caracteristicile produselor lor cu litere si cifre, ceea ce deruteaza multi soferi

ulei de motor

Producatorii de uleiuri de motor indica caracteristicile produselor lor cu litere si cifre, ceea ce deruteaza multi soferi.

Ce semnifica SAE pentru uleiul de motor?

Vascozitatea uleiului este una dintre cele mai importante caracteristici ale sale, care determina daca un anumit produs este potrivit pentru vehicul in diferite anotimpuri ale anului.

Conform clasificarii SAE (Society of Automobile Engineers), toate uleiurile pot fi impartite in urmatoarele categorii:

  • Iarna – sunt potrivite pentru functionare pe vreme rece, dar nu sunt potrivite pentru vreme calda. Sunt marcate dupa cum urmeaza: litera W inseamna ca acest produs poate fi folosit iarna.

Cifra din fata acesteia este intotdeauna un multiplu de 5 si indica la ce temperatura minima uleiul poate proteja eficient motorul de uzura in timpul pornirii la rece.

Punctul de pornire este – 35 ° C, care corespunde clasei 0. Urmatoarea clasa inseamna cresterea temperaturii cu 5 ° C: produsul marcat ca 5 W isi pastreaza proprietatile de performanta la -30 ° C, 10 W la -25 ° C etc.

  • Vara – ele asigura lubrifierea in timp util a pieselor si le protejeaza pe vreme calda, dar sunt ineficiente la temperaturi scazute. In marcarea lor sunt folosite si numerele 20, 30, 40, 50 si 60. Ele indica vascozitatea cinematica la 100 ° C, nu temperatura ambientala maxima, asa cum presupun in mod eronat multi oameni.
  • Tot sezonul – potrivite pentru functionare atat in ​​perioadele calde, cat si in cele reci ale anului. Eticheta lor indica posibilitatea de utilizare iarna, temperatura minima admisa si vascozitatea la incalzire maxima: 5W-30, 10W-60 etc. Acestea sunt in prezent cele mai comune uleiuri.

Sfatul expertilor

Cel mai profitabil este folosirea uleiurilor pentru toate anotimpurile, deoarece nu este nevoie ca acestea sa fie schimbate de 2 ori pe an. Daca masina este exploatata in conditii urbane, cu opriri dese, daca este parcata intr-un garaj neincalzit, sau daca proprietarul masinii locuieste intr-o zona cu ierni geroase, atunci se vor alege uleiurile marcate 0W sau 5W. Pentru motoarele uzate, cu joc crescut intre perechile de frecare, este mai bine sa se prefere lubrifiantii cu o vascozitate mai mare.