Rolul parintilor este extrem de important in fata dependentei digitale a adolescentilor. Retelele de tehnologie si informatii au adus multe avantaje. Cu toate acestea, oamenii nu trebuie sa uite anumite riscuri care pot rezulta din utilizarea excesiva a dispozitivelor tehnologice.
In era comunicarii si a progreselor tehnologice, apar noi probleme legate de aceste inovatii. Una dintre cele mai frecvente este relatia dintre adolescenti si dependenta digitala.
Conceptul de dependenta digitala
Pentru unii specialisti, dependenta digitala este una dintre cele mai recente tulburari de dependenta ale epocii tehnologice si ale internetului. Intr-adevar, este o utilizare necontrolata a tehnologiei, derivata din exces.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat dependenta drept boala mintala.
Atunci cand exista o utilizare excesiva si problematica a tehnologiei, fie ea pe internet, telefoane mobile sau jocuri video, creeaza dependenta, sau chiar o obsesie in unele cazuri.
Chiar daca aceasta este o problema care afecteaza toate varstele, in mediul adolescentilor se vad cele mai multe consecinte. Dependentele digitale reprezinta un paradox interesant: cum se poate transforma ceva atat de benefic si util intr-o problema de sanatate?
Simptome
Multi parinti se intreaba cum pot sti daca adolescentul are dependenta digitala. Raspunsul poate parea dificil, deoarece utilizarea tehnologiei este ceva foarte frecvent astazi.
Cu toate acestea, exista unele simptome de dependenta digitala care pot indica existenta tulburarii.
Pierderea capacitatii de control
Unul dintre principalele simptome ale dependentei digitale este incapacitatea de a se controla pe sine, atunci cand foloseste tehnologia, internet, telefon mobil, jocuri video sau televiziune. Aceasta provoaca o frecventa majora de utilizare si o crestere accentuata a timpului dedicat acestei activitati.
Tulburari clinice
Excesul si abuzul de utilizare a tehnologiei prezinta probleme clinice semnificative. Acestea sunt usor de identificat, deoarece toate sunt reflectate in dispozitia si motivatia adolescentului.
Fata de imposibilitatea utilizarii tehnologiei, se creeaza un disconfort intens, iritabilitate si anxietate. In plus, pot aparea probleme de sanatate. De exemplu, epuizarea vederii si anumite probleme legate de postura.
Abandonarea activitatilor
Un alt simptom comun in acest tip de patologie, fundamental prezent la adolescenti, este abandonarea activitatilor obisnuite.
Adultii ar trebui sa fie cei care supravegheaza si stabilesc limite si standarde pentru utilizarea noilor tehnologii pentru copiii lor. Aceasta inseamna ca parintii trebuie sa fie prezenti si atenti la comportamentul copiilor lor pentru a detecta posibilele probleme sau viitoare in timp.