Piometrul canin este o infectie secundara cauzata de modificarile hormonale care apar in timpul ciclului reproductiv al femelei.
Apare in timpul sau imediat dupa faza luteala a ciclului estru si simptomele sale sunt foarte variate, in functie de fiecare caz. Recunoasterea timpurie, diagnosticul si tratamentul sunt foarte importante, deoarece necesita o atentie veterinara urgenta.
- Fazele ciclului reproductiv canin
Ciclul reproductiv canin, numit si ciclul estru este perioada dintre doua ovulatii. Se compune din mai multe faze:
- Anestru
Perioada de 3 sau 4 luni in care sistemul de reproducere este in repaus.
- Proestro
Dureaza intre 7 si 10 zile. In aceasta faza apare o secretie vaginala sangeroasa. La proestro, masculii sunt atrasi de femela, dar femela nu accepta imperecherea.
- Estru
Faza de caldura in care femela este fertila si accepta imperecherea. Nu mai exista sangerari, dar vulva creste in dimensiune. Dureaza intre 7 si 10 zile si este momentul ovulatiei.
- Metaestro
Coincide cu faza luteala. Femela respinge masculul si nu exista semne de activitate ovariana.
Dupa perioada de caldura, nivelurile hormonului progesteron raman crescute pentru o perioada de timp care poate dura pana la 2 luni. Acest lucru determina ingrosarea mucoasei uterului, in pregatirea sarcinii.
Daca sarcina nu are loc timp de cateva cicluri consecutive de caldura, mucoasa uterina poate continua sa se ingroase, pana cand se formeaza chisturi in tesuturile uterine. Aceasta afectiune se numeste hiperplazie endometriala chistica.
Hiperplazia endometriala chistica se dezvolta la majoritatea femelelor intacte sexual pe masura ce imbatranesc, din cauza expunerii cronice si recurente a captuselii endometriale la progesteronul produs de corp.
Progesteronul actioneaza asupra glandelor endometriale, stimuland secretiile acestora. De asemenea, induce inchiderea colului uterin.
Ingrosarea mucoasei chistice secreta fluide care ofera un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Deoarece muschii uterului nu se pot contracta corect, bacteriile intra in uter atunci cand se relaxeaza in timpul estrului. De asemenea, fluidele care s-au acumulat nu pot fi expulzate, determinand marirea uterului si umflarea abdomenului catelei.
- Prevenirea piometrului canin?
Piometrul canin apare mai frecvent la catelele de peste 6 ani care nu au avut pui, precum si la cele care au primit terapie hormonala cu estrogeni sau progestativi.
Daca femela nu va fi folosita pentru reproducere, cel mai bun mod de a preveni piometrul canin este sterilizarea timpurie.