Laptele vegetal este un lapte pe baza de plante si poate inlocui laptele de vaca traditional din dieta.
Desi laptele de vaca este alegerea preferata a multora, unii oameni il inlocuiesc cu o alternativa pe baza de plante din considerente personale, restrictii alimentare, alergii sau intoleranta.
- Laptele de soia
Gustul laptelui de soia poate varia in functie de diferitii producatori. Consistenta sa este cremoasa si poate fi adaugat cu succes la cafea si cereale. In plus, laptele de soia contine aproximativ aceeasi cantitate de proteine ca laptele de vaca, dar de doua ori mai multe calorii, grasimi si carbohidrati.
Laptele de soia este, de asemenea, una dintre putinele surse vegetale de aminoacizi esentiali pe care organismul nu ii produce singuri.
Pe de alta parte, in ultimii ani au existat opinii din ce in ce mai contradictorii despre soia. Exista ingrijorari privind cantitatile mari de izoflavone din soia, care pot afecta functia hormonilor din organism.
- Lapte de migdale
Laptele de migdale se caracterizeaza printr-un gust usor dulce si de nuci. Poate fi adaugat la cafea si ceai, in smoothie-uri si folosit ca inlocuitor al laptelui de vaca in deserturi si produse de patiserie. Laptele de migdale are mai putine proteine, grasimi, carbohidrati si calorii decat laptele de vaca.
De fapt, laptele de migdale este o alegere buna pentru persoanele care doresc sa reduca aportul de calorii. In plus, este o sursa naturala de vitamina E – un antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi. Pentru a profita la maximum de beneficiile laptelui de migdale, se poate face unul acasa sau se aleg marci care contin intre 7 si 15% migdale.
- Lapte de cocos
Consumul de lapte de cocos este vandut in cutii de carton, in timp ce laptele de cocos mai saturat, utilizat in mod traditional pentru gatit in bucataria asiatica, este disponibil in cutii de metal. Laptele de cocos are un gust dulce si o aroma delicata de nuca de cocos.
Contine o treime din caloriile din laptele de vaca, jumatate din grasimi si semnificativ mai putine proteine si carbohidrati. De fapt, laptele de cocos are cel mai scazut continut de proteine si carbohidrati din laptele vegetal.