Una dintre cele mai des intalnite afectiuni digestive parazitare este giardioza. Giardia, de fapt, nu este un vierme, asa cum s-ar crede, ci, mai degraba, un organism unicelular, microscopic. Exista si viermi intestinali sau helmiti care au dimensiuni mari si care pot provoca adevarate probleme in organism.
Cei mai des intalniti paraziti intestinali sunt limbricii, oxiurii si tenia, dintre care cea mai periculoasa este tenia. Dupa estimarile specialistilor, se presupune ca pana la 60% din copii au viermisori, atat copiii din mediul rural, cat si cei din mediul urban, atat cei inscrisi in colectivitate, cat si cei care nu au implinit inca aceasta varsta, atat copiii care locuiesc impreuna cu animale de companie, cat si cei care locuiesc in medii fara animale si unde exista o curatenie impecabila.
Cat de periculoase sunt afectiunile parazitare, cum se transmit si cum se trateaza
Giardioza este una dintre cele mai des intalnite cauze de diaree acuta si cronica, atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor, transmiterea facandu-se pe cale digestiva, prin consumul de apa si de alimente contaminate, dar si prin maini murdare. Parazitul se raspandeste fie sub forma de chist, fie ca adult. De cele mai multe ori, pacientii se infesteaza inghitind chisturi de Giardia Lamblia. Acestea, ajunse in intestin, se transforma in giardia si se manifesta prin diaree. De cele mai multe ori, boala poate sa treaca neobservata, alteori este insotita de dureri abdominale foarte mari, de balonare, de greata, de varsaturi si de stare generala de rau.
Diagnosticul se face prin examenul scaunului, in care sunt evidentiate chisturile. Tratamentul consta in administrarea de substante antiparazitare, in functie de varsta si de greutatea corporala. Este foarte important ca toti membrii familiei sa beneficieze de tratament, din cauza riscului de reinfestare. Transmiterea se poate face prin alimente, chisturile fiind rezistente in mediul extern, si se pot lua si de pe pamantul poluat, din nisipul de la locurile de joaca pentru copii, de exemplu.
Perioada de incubatie pentru giardioza este de pana la 3 saptamani, timp in care apar progresiv diareea, scaderea in greutate, inapetenta, astenia, precum si alte stari de rau. Tratamentul alopat impune si masuri profilactice care se refera la respectarea normelor de igiena alimentara si a unui mediu de viata curat.