Sigilarea dintilor este o metoda de prevenire care ofera o protectie de durata suprafetei dintilor si se foloseste de regula in cazul celor mici motiv pentru care multi parinti se intreaba cum functioneaza? Este aceasta o metoda cu adevarat eficienta?
Ce inseamna sigilarea dintilor?
Caria este o problema recurenta in sanatatea dentara, insa putini oameni stiu ca pot folosi un tratament preventiv: sigilarea canelurilor. 80% din cariile apar in caneluri, suprafetele de mestecat ale dintilor care sunt adevarate capcane alimentare.
Adanci, dificil de periat, contribuie la dezvoltarea placii bacteriene si sunt adesea punctul de plecare al cariilor. Prin urmare, solutia consta in acoperirea respectivelor caneluri cu o rasina protectoare. O astfel de tehnica s-a dovedit a fi extrem de eficienta si este complet nedureroasa, nu necesita anestezie sau interventie indelungata.
Aceasta metoda preventiva se aplica, desigur, cu prioritate la copiii mici, incepand cu varsta de 6 ani, dupa aparitia primului molar permanent si de la 12 ani dupa aparitia ultimilor doi molari.
Este, de asemenea, o modalitate buna de a proteja permanent dintii noi, dupa caderea dintilor de lapte. Dar sigilarea canelurilor este valabila si in cazul adolescentilor si a adultilor, atat timp cat dintele este perfect sanatos.
Cei care decid sa opteze pentru un astfel de tratament dentar, ar trebui sa isi faca initial o programare pentru un examen clinic, pentru a stabili diagnosticul de sigilare al dintilor. Chirurgul stomatologic va putea astfel sa verifice daca canelurile sunt sanatoase si nu prezinta vreo urma de carii.
Este posibil sa se recomande efectuarea unei radiografii pentru confirmarea diagnosticului. Ulterior, daca totul este in ordine, sigilarea canelurilor va fi efectuata in felul urmator:
- Izolarea si curatrea prealabila a dintilor;
- Aplicarea unui gel destinat sa fixeze mai bine rasina;
- Instalarea cimentului de etansare.
Sigilarea ramane pe dinte timp de cativa ani, dar se recomanda o vizita de control la fiecare 6 luni pentru a verifica uzura sau deteriorarea. Pe langa un control de rutina, medicul poate efectua si un detartraj, dar si un periaj profesionist pentru indepartarea placii dentare existente.