Imaginati-va o situatie in care dieta persoanei A este compusa din broccoli, salata, carne slaba, alte alimente sanatoase si apa ca singura bautura. De cealalta parte, dieta persoanei B consta in fast food, ciocolata, bomboane, alimente procesate si bauturi dulci si acide.
Nu este greu sa ne dam seama care pacient este mai sanatos, intr-un sens general. Dar, devenind mai specifici, profilul sanatatii lor dentare ar diferi enorm. Presupunand obiceiuri identice de curatare dentara, contrastul dintre A si B in ceea ce priveste sanatatea gingiilor, eroziunea smaltului, formarea cariilor, acumularea bacteriilor si alti factori ar fi enorm.
Aceasta ipoteza este o modalitate de a ilustra modul in care alimentele si bauturile consumate afecteaza sanatatea dentara, ceea ce duce in mod natural la urmatoarea intrebare: care alimente ar trebui consumate si care ar trebui evitate?
Unele alimente promoveaza sanatatea dintilor, iar altele pot dauna dintilor, mai ales daca rutina de igiena dentara nu este una riguroasa. Inainte de a enumera fiecare grup de alimente, amintiti-va intotdeauna ca moderatia este esentiala. Nu este nevoie sa mancati frunze verzi toata ziua pentru a avea dinti mai sanatosi si sa evitati total micile placeri nesanatoase. Echilibrul este cheia pentru niste dinti si gingii sanatoase!
Nu uitati sa introduceti iaurtul in alimentatie. Acesta ajuta la eliminarea bacteriilor daunatoare care pot provoca gingivita si carii. Evident, nu consumati iaurt imbogatit cu zahar. De asemenea, s-a dovedit ca fructele si legumele verzi sunt sanatoase pentru dinti si gingii. Pline de nutrienti si antioxidanti, o salata este buna pentru dinti datorita ingredientelor sale, dar si pentru ca ii lipseste zaharul si carbohidratii.
Telina are un continut scazut de calorii si ajuta mult la ”spalarea” particulelor alimentare, a bacteriilor si a placii dentare in stadiu incipient. Multe tipuri de nuci sunt bogate in calciu si proteine, motiv pentru care sunt foarte recomadate. Migdalele, alunele si alte nuci pot actiona ca un absorbant pentru compusii cauzatori de carii.
Printre alimentele de evitat se numara bomboanele si alte dulciuri care contribuie la acumularea bacteriilor pe suprafata dintilor. Nu doar bomboanele sunt bogate in zahar, ci si alcoolul. Foarte multe tipuri de bauturi alcoolice au un continut ridicat de zahar, iar daca acest lucru nu este suficient de rau, alcoolul tinde, de asemenea, sa usuce gura prin epuizarea rapida a cantitatii de saliva. O gura uscata este mai predispusa la carii, gingivita si alte pericole.
Acidul, indiferent ca provine din sucuri sau apa minerala, stimuleaza productia de acid in gura, situatie care accelereaza formarea placii dentare si a cariilor. Iar cand bauturile acidulate contin zahar si colorant artificial, atunci dintii chiar au mult de suferit.
Alimentele consumate ajuta la promovarea sanatatii orale. Cu toate acestea, dieta nu este singurul factor care contribuie la o sanatate optima. Vizitele periodice la dentist sunt extrem de utile, deoarece acesta ar putea analiza profilul actual al sanatatii dentare, diagnostica si trata cariile intr-un stadiu incipient, efectua curatare profesionala periodica, aplica tratamente pentru a asigura buna dezvoltare si mentinere a sanatatii dentare, efectua extractii dentare in sector 4 atunci cand situatia o impune.
Extractii dentare in sector 4 | clinica stomatologica din sector 4 | implantologiesector4.ro
Daca aveti nevoie de un medic stomatolog de incredere pentru ingrijirea de rutina sau pentru tratamente mai complexe, la clinica stomatologica din sector 4 – implantologiesector4.ro sigur veti gasi persoana potrivita care sa aiba grija de dintii intregii familii!