Unul din cele mai cunoscute condimente si cele mai apreciate este ardeiul iute. Cu un gust picant si o savoare intensa, dar si cu beneficii terapeutice numeroase, binecunoscutul ardei iute este cel mai interesant aliment din cate exista, fiind folosit atat in bucatarie, cat si la ameliorarea unor afectiuni, gratie proprietatilor medicinale pe care le are. Ardeiul iute este un aliment ce ar trebui sa se regaseasca in casa fiecarui roman.
Cum poti consuma si cum poti folosi un ardei iute la realizarea diferitelor preparate?
Cunoscut si sub denumirea de Capiscum annuum, celebrul ardei iute este o planta care poate fi consumata atat cruda, cat si sub forma de pudra, fie gatit, care da savoare mancarii. In functie de culoare, de forma si de marime, dar si de cat de picant este, exista mai multe tipuri de ardei iute care pot fi folosite in bucatarie.
Proprietatile ardeiului iute sunt variate. Ardeiul iute este bogat in antioxidanti, in vitamine si in minerale. Acesta contine capsaicina, compus responsabil pentru gustul iute. Capsaicina produce numeroase efecte la nivelul organismului. Nu in ultimul rand, aceasta poate fi asociata cu inhibarea procesului de adipogeneza, cu suprimarea apetitului si cu stimularea termigenezei.
Ardeiul iute sustine ameliorarea durerilor, induce senzatia de caldura, atenueaza durerile de diferite manifestari, regleaza greutatea corporala, amelioreaza inflamatiile si sustine o buna functionare a sistemului cardiovasular. De asemenea, acesta regleaza functiile metablismului si imbunatateste circulatia sanguina, sustinand sistemul imunitar.
Ardeiul iute poate fi folosit la diverse salate, ca topping, sub forma de capsule sau chiar de plasturi folositi pentru atenuarea durerilor, sub forma de lotiuni, crème sau unguente. Precautiile si contraindicatiile consumului de ardei iute fac referire la persoanele alergice, la femeile insarcinate sau care alapteaza, dar si la persoanele care sufera de afectiuni la nivelul sistemului gastrointestinal.
In concluzie, ardeiul iute este un aliment cu beneficii concrete pentru sanatate, gratie proprietatilor sale nutritionale generoase. Ardeiul iute este recomandat atat ca aliment, supliment alimentar sau folosit la nivel extern.