Acasă Diverse Quinoa: beneficii pentru organism

Quinoa: beneficii pentru organism

Desi oamenii pot gati si manca seminte de quinoa intr-un mod similar cu majoritatea boabelor, planta de quinoa in sine este mai asemanatoare cu sfecla rosie si spanacul

quinoa

Desi oamenii pot gati si manca seminte de quinoa intr-un mod similar cu majoritatea boabelor, planta de quinoa in sine este mai asemanatoare cu sfecla rosie si spanacul. Oamenii pot manca atat semintele, cat si frunzele acestei plante versatile, nutritive.

Fermierii cultiva peste 120 de tipuri diferite de quinoa. Cu toate acestea, cele mai comune versiuni disponibile in magazinele alimentare sunt quinoa alba, rosie si neagra.

Beneficii

Mai jos sunt cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale consumului regulat de quinoa.

O sursa de proteine ​​pe baza de plante

Persoanele care urmeaza o dieta pe baza de plante trebuie sa gaseasca surse non animale de proteine ​​pentru a se asigura ca primesc suficient.

O cana de quinoa gatita cantarind 185 de grame (g) ofera 8,14 g de proteine.

Proteinele din quinoa ofera o gama larga de aminoacizi. Aminoacizii sunt vitali pentru sustinerea dezvoltarii musculare si a activitatii imune, printre alte functii esentiale.

Acest lucru face din quinoa o alegere dietetica excelenta pentru persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana.

Quinoa, spre deosebire de multe alte boabe, este, de asemenea, o sursa excelenta de lizina. Acesta este un aminoacid esential. Lizina este vitala pentru sinteza proteinelor. Desi deficienta este rara, aceasta poate provoca o serie de probleme medicale, deoarece lizina joaca un rol in procese precum cresterea si dezvoltarea.

Continut ridicat de fibre

Quinoa are un continut ridicat de fibre in comparatie cu alte boabe, oferind 5,18 g intr-o singura cana de 185 g. Acest lucru echivaleaza cu cel putin 15,42% din necesarul zilnic al unei persoane, in functie de varsta si sex.

O sursa de antioxidanti

Quinoa este o sursa buna de antioxidanti in comparatie cu alte cereale obisnuite intr-o dieta fara gluten. Majoritatea produselor fara gluten constau din faina de porumb, orez sau cartofi. Acestea ofera in general mai putini nutrienti decat produsele care utilizeaza quinoa, cum ar fi faina de quinoa.

Quinoa ofera vitamina E. Acesta este un compus antioxidant care poate ajuta la reducerea riscului de boli coronariene, anumite tipuri de cancer si mai multe tulburari oculare.

Sursa buna de fier

O cana de quinoa furnizeaza 2,76 mg de fier, asigurand 34,5% din aportul recomandat pentru barbati si 15,33% pentru femei. Mentinerea nivelurilor adecvate de fier este esentiala pentru o sanatate buna.