Acasă Sanatate Ce este limfomul?

Ce este limfomul?

Limfomul este un cancer al sistemului limfatic. Se dezvolta in limfocite, care sunt un tip de celule albe din sange

limfomul

Limfomul este un cancer al sistemului limfatic. Se dezvolta in limfocite, care sunt un tip de celule albe din sange. Aceste celule ajuta la combaterea bolilor din organism si joaca un rol esential in imunitatea organismului. Deoarece acest tip de cancer este prezent in sistemul limfatic, acesta poate metastaza rapid, raspandindu-se la diferite tesuturi si organe in intregul corp. Limfomul se raspandeste cel mai adesea la ficat, maduva osoasa sau plamani.

Tipuri

Limfomul Non-Hodgkin – este cel mai frecvent tip. Acesta se dezvolta de obicei din limfocitele B si T (celulele) din ganglionii sau tesuturile limfatice din corp. Cresterea tumorii in limfomul Non-Hodgkin poate sa nu afecteze fiecare ganglion limfatic. Acest tip reprezinta 95% din cazurile de limfom.

Limfom Hodgkin

Limfomul Hodgkin este un cancer al sistemului imun, iar medicii il pot identifica prin prezenta celulelor Reed-Sternberg, care sunt limfocite B anormal de mari. La persoanele cu limfom Hodgkin, cancerul se deplaseaza de obicei de la un ganglion limfatic la unul adiacent.

Simptome

Simptomele limfomului sunt similare cu cele ale unor boli virale, cum ar fi raceala comuna. Cu toate acestea, boala continua, de obicei, pentru o perioada mai extinsa.

Exista insa persoane fara niciun simptom. Altele pot observa o umflare a ganglionilor limfatici. Umflarea apare adesea la nivelul gatului, inghinalului, abdomenului sau a axilelor. Umflaturile sunt adesea nedureroase. Ele pot deveni dureroase daca glandele marite apasa pe organe, oase si alte structuri. Unii oameni confunda limfomul cu durerile de spate.

Ganglionii limfatici se pot umfla si in timpul infectiilor comune, cum ar fi o raceala. Durerea este, de asemenea, mai putin probabil sa fie insotita de umflare, daca a aparut din cauza unei infectii. Suprapunerea simptomelor poate duce la o diagnosticarea gresita. Persoanele care au glande umflate permanent, ar trebui sa-si vada medicul pentru un consult.

Alte simptome ale ambelor tipuri de limfom pot include

  • febra continua fara infectie;
  • transpiratii nocturne, frisoane;
  • scadere in greutate si apetit redus;
  • mancarime neobisnuita;
  • oboseala sau lipsa de energie;
  • durere in ganglionii limfatici dupa consumul de alcool.