Memoria cache a procesorului reprezinta un subiect foarte important pentru utilizatorii de dispozitive moderne. Memoriile DDR, SSD, VRAM poate ca sunt primele care le vin in minte utilizatorilor de dispozitive moderne.
Cu toate acestea, exista o memorie care le “scapa” oarecum din vedere, dar care este rapida si totodata esentiala pentru viteza de procesare a calculatoarelor moderne. Aceasta este memoria Cache a procesorului, direct integrata in microprocesor si cu aceeasi viteza de lucru ca si procesorul.
Fara memoria Cache, viteza de procesare a datelor ar avea de suferit. Procesorul are si el nevoie de un transfer de date mai rapid decat cel oferit de memoria DDR, iar aici intervine memoria Cache, ce furnizeaza acestei componente datele de care are nevoie imediat si la o viteza egala.
Ce trebuie sa stii despre memoria cache a procesorului?
Memoria Cache a procesorului este o memorie RAM de tip static cu un cost mai mare decat memoriile dinamice. Din acest motiv, se foloseste o cantitate mica de memorie cache la calculatoare, memorie care, datorita unor algoritmi bine pusi la punct este exploatata la maxim.
Este de retinut insa, ca daca memoria cache este mai mare, computerul are o functionare mai buna. In cele mai multe cazuri, memoria de acest tip este dispusa pe mai multe nivele:
- nivelul 1, cache nivel 1, sau L1, montata direct in microprocesor si care poate retine o cantitate mai mica de date. Instructiunile sunt cautate intai in aceasta memorie, mult mai rapid comparativ cu celelalte tipuri de memorie;
- nivelul 2, cache nivel 2 sau L2, montata in microprocesor sau pe placa in care este montat procesorul. Daca instructiunile nu sunt gasite in L1 se pot cauta in L2, o memorie mai mare si unde pot aparea anumite latente;
- nivelul 3, cache nivel 3 sau L3, cel mai mare dintre memoriile cache, mai lent decat restul acestora si totodata mai rapid decat RAM-ul.