Acasă Sanatate Ce fel de psihoterapie exista?

Ce fel de psihoterapie exista?

psihoterapie

In momentele in care apar senzatiile de anxietate sau deprimare, cand emotiile par coplesitoare, o discutie cu alta persoana poate fi de ajutor, o solutie utila fiind discutia cu un psiholog clinician sau psihoterapeut. Un astfel de profesionist va stii ce tip de psihoterapie este necesar sa se aplice in fiecare caz, motiv pentru care relatia dintre terapeut si pacient este foarte importanta.

In continuare sunt prezentate principalele tipuri de psihoterapie si ce perspective ofera fiecare dintre ele.

  • Terapia cognitiv-comportamentala

Terapia cognitiv-comportamentala se concentreaza pe tiparele de gandire. Cum se percepe o persoana pe ea insasi, cum vede lumea si relatiile. Aceasta abordare se bazeaza pe faptul ca modelele de gandire au fost invatate si ca pot exista erori in aceste modele, iar terapeutul cauta aceste erori de gandire si incepe sa le puna la indoiala.

  • Terapie relationala si de familie

Terapia relationala si de familie sau terapia sistemica se concentreaza pe relatiile de colaborare din cadrul familiei sau dintre parteneri. Aceste relatii influenteaza in mod constient sau inconstient sentimentele, gandurile si actiunile. Prin urmare, comunicarea este esentiala pentru terapia sistemica. Comunicarea verbala si non-verbala sunt examinate impreuna.

Terapeutul va lucra de preferinta cu partenerul sau familia, invitandu-i la sedinte, dar acest lucru nu este esential.

  • Terapia centrata pe client

Terapia centrata pe client se concentreaza pe lumea experientei persoanei, cu accent pe emotii. Intrebarea centrala este: “Ce simt eu? Ce se intampla in interior?”

De asemenea, se bazeaza pe ideea ca oamenii isi pot rezolva singuri problemele. Terapeutul nu numai ca va asculta, dar va incuraja si povestirile pentru a aprofunda emotiile dureroase. Aceste povesti fac legatura intre emotiile dificile din trecut si modul in care persoana respectiva isi gestioneaza emotiile in prezent.

  • Psihoterapie psihanalitica

Psihoterapia psihanalitica se concentreaza asupra povestii pe care oamenii si-au facut-o despre ei insisi: trecut, prezent si viitor – povesti bazate pe anumite aspecte de care oamenilor le este rusine, dezamagirile lor fata de ei insisi si fata de ceilalti.

Terapeutul creeaza un context sigur in care persoana se simte libera sa vorbeasca, directionand conversatia catre dilemele cu care se confrunta, oferindu-le o perspectiva diferita asupra propriei lor istorii. Astfel se pot lua alte decizii care pot duce la schimbari pozitive.

  • Terapia integrativa

Terapia integrativa combina diferite curente si forme de terapie. Terapeutul asculta povestea si adapteaza terapia la nevoile si personalitatea pacientului. Pentru a face acest lucru, pacientul alege unul sau mai multi curenti care pot fi combinati cu alti curenti.