Acasă Servicii Diverse Cat de mult conteaza frecventa procesorului in alegerea unui dispozitiv modern?

Cat de mult conteaza frecventa procesorului in alegerea unui dispozitiv modern?

Dar frecventa unui procesor nu este masura completa a performantei computerului.

performanta procesor

Frecventa procesorului este de multe ori privita ca si echivalentul performantei acestuia. Desi la inceput, cand au aparut primele computere, acest lucru era cat se poate de adevarat, astazi situatia este mai complexa pentru ca procesoarele s-au dezvoltat foarte mult si au frecvente foarte mari.

Ce nu stiu utilizatorii despre procesoare?

Frecventa procesorului este adesea masurata in MHz sau GHz. Acest numar reprezinta de cate ori ceasul intern din interiorul procesorului bifeaza in cicluri pe secunda.

Concret, ca si exemplu, ceasul dintr-un procesor de 2.5 GHz bifeaza de 2.5 miliarde de ori pe secunda, un ciclu cat se poate de practic ce determina computerul sa execute instructiunile.

Dar frecventa unui procesor nu este masura completa a performantei computerului. Eficienta este foarte importanta, cu alte cuvinte cat de mult poate lucra un CPU la fiecare ciclu de ceas.

Aceasta caracteristica, eficienta se masoara in termeni de instructiuni per ciclu, prescurtate ca si IPC. Este posibil ca un procesor cu o frecventa de ceas foarte mare si un IPC scazut sa nu functioneze la fel ca unul cu o frecventa mica si un IPC ridicat.

Pentru ca accesul rapid la memorie este foarte important, procesoarele dispun de memorie Cache, iar ierarhia de memorie este un mod de a arata unde sunt blocaje de memorie in acest sens. Registrele procesorului detin date folosite efectiv in calcule si cuprinzand cea mai rapida memorie.

Daca un element de date nu se afla in cache, atunci procesorul trebuie sa astepte pana la recuperarea datelor din memorie. In cazul cel mai lent, datele nu sunt nici in memoria principala, ci trebuie preluate de pe un Hard Disk.

In timp ce utilizatorii asteapta ca datele sa fie preluate din memoria sistemului, procesorul poate apela la o sarcina diferita pentru a ajuta calculatorul sa functioneze eficient.

Performanta multicore

Pana nu demult, procesoarele erau pe o singura nuclee, frecventa procesorulu fiind una din cele mai importante caracteristici. Cu cat frecventa era mai mare, cu atat mai bine.

Astazi exista procesoare cu mai multe nuclee si sisteme ce functioneaza cu mai multe procesoare. Procesoarele moderne se regasesc in PC-uri si sunt de tip multicore, ceea ce inseamna ca pot dispune de 2, 4 sau mai multe nuclee ce lucraza simultan la aceeasi frecventa.