Acasă Sanatate Tipuri de scaune cu rotile

Tipuri de scaune cu rotile

Tipuri de scaune cu rotile

Există o varietate de tipuri de scaune cu rotile disponibile pe piață, fiecare fiind conceput pentru a satisface nevoile individuale ale persoanelor cu dizabilități locomotorii. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai comune tipuri de scaune cu rotile și vom discuta despre caracteristicile și avantajele fiecăruia.

  • Scaune cu rotile manuale

Scaunele cu rotile manuale sunt cele mai simple și mai comune tipuri de scaune cu rotile disponibile. Acestea sunt acționate manual de către utilizator sau de către o altă persoană care apasă pe mânerele amplasate în spatele scaunului.

Scaunele cu rotile manuale sunt ușoare și portabile, ceea ce le face alegerea ideală pentru deplasările zilnice și activitățile în aer liber. Unele scaune manuale pot fi pliate și transportate în mașină sau în avion.

  • Scaune cu rotile electrice

Scaunele cu rotile electrice sunt echipate cu un motor electric și pot fi controlate utilizând un dispozitiv de comandă, cum ar fi un joystick sau un panou tactil. Aceste scaune sunt ideale pentru persoanele care nu au forța sau capacitatea de a utiliza un scaun cu rotile manual.

Scaunele cu rotile electrice oferă o mobilitate facilă și pot fi folosite pentru distanțe mai lungi și terenuri variate. Deși sunt mai grele și mai scumpe decât scaunele manuale, acestea oferă un grad mare de independență și comoditate.

  • Scaune cu rotile sportive

Scaunele cu rotile sportive sunt special concepute pentru a satisface nevoile persoanelor cu dizabilități care sunt implicate în diferite activități sportive.

Acestea sunt echipate cu caracteristici suplimentare, cum ar fi roți mai înguste sau cauciucuri speciale pentru o mai mare manevrabilitate, șezuturi sculptate pentru stabilitate și suport lombar sporit. Scaunele sportive pot fi folosite pentru baschet în scaun cu rotile, tenis, rugby în scaun cu rotile și multe alte sporturi adaptate.

  • Scaune cu rotile

Scaunele cu rotile sunt concepute special pentru persoanele cu dizabilități care își pot folosi în continuare membrele superioare și inferioare, dar au o mobilitate limitată în timpul mersului.

Aceste scaune sunt echipate cu spătar rabatabil și suport pentru picioare, permițând utilizatorului să se deplaseze ușor cu scaunul când nu este necesară utilizarea lui pe toată distanța. Scaunele deți încurajează independența și oferă posibilitatea de a merge în picioare atunci când este nevoie.

  • Scaune cu rotile pediatric

Scaunele cu rotile pediatric sunt proiectate special pentru copii cu dizabilități locomotorii. Acestea sunt construite pentru a fi reglabile și ajustabile, astfel încât să se potrivească în mod optim dimensiunii și nevoilor copilului pe măsură ce acesta crește. Scaunele pediatric sunt ușoare, colorate și pot fi personalizate pentru a le face mai atrăgătoare pentru copii.

  • Scaune cu rotile cu înclinare și ridicare

Aceste scaune cu rotile sunt echipate cu mecanisme de înclinare și ridicare, permițând utilizatorului să ajusteze unghiul șezutului și să crească sau să scadă înălțimea scaunului. Această funcție este utilă pentru persoanele care au nevoie să-și schimbe poziția în mod frecvent, pentru a preveni apariția escarelor și pentru a facilita transferurile în și din scaun.

Acestea sunt doar câteva dintre tipurile de scaune cu rotile disponibile pe piață. Este important să luați în considerare nevoile și preferințele individuale ale utilizatorului înainte de a achiziționa un scaun cu rotile.