Frecventa atat in timpul iernii, cat si primavara, durerea in gat poate fi ameliorata cu ajutorul unor remedii bune.
O durere in gat ar trebui sa treaca destul de repede. In caz contrar si mai ales daca exista febra, trebuie consultat fara intarziere medicul: poate fi o durere in gat care, atunci cand este bacteriana, necesita prescrierea de antibiotice pentru a evita posibile complicatii.
Gargara pentru ameliorarea durerii in gat
In caz de iritatie a gatului, gargarele au fost remediul preferat al bunicilor. Ar trebui facute de 3 ori pe zi, chiar mai des (daca este posibil). Se pot alterna urmatoarele retete:
- Gargara cu apa sarata : cel mai simplu remediu al bunicii. Se amesteca 1/2 lingurita de sare grosiera intr-un pahar de apa calduta.
- Gargara cu otet de mere: o reteta pentru a profita de proprietatile antiseptice ale otetului de mere. Se amesteca 1/4 de otet cu 3/4 de apa. Se poate adauga si 1 lingurita de miere pentru proprietatile sale antiseptice.
- Gargara cu infuzii de plante: pentru o durere in gat intensa, se poate opta pentru planta turita mare. Se pune 1 lingura pentru 1 cana de apa, se lasa sa fiarba 3 minute, apoi se infuzeaza 10 minute inainte de gargara.
Un alt remediu bine cunoscut pentru tratarea inflamatiei tractului respirator este salvia. Se pun 3 g de frunze de salvie intr-o ceasca de 200 ml de apa clocotita.
Se acopera si se lasa la infuzat 10 minute, se filtreaza. Se bea aceasta infuzie de 2 ori pe zi. Infuziile de coacaze negre sau cimbru sunt, de asemenea, remedii bune pentru durerea in gat.
- Gargara cu lamaie, sare si miere
Datorita acidului citric, lamaia are importante proprietati antiinflamatorii si antiseptice. Se amesteca intr-un pahar cu apa calda un varf de sare, jumatate de lamaie stoarsa si o lingurita de miere. Se va face gargara de 3 ori pe zi.