Acasă Sanatate Gelozia copilului mic – cum se manifesta si cum poate fi evitata?

Gelozia copilului mic – cum se manifesta si cum poate fi evitata?

Nevoia de atentie si natura copilului sunt principalele cauze ale manifestarii geloziei

gelozia copilului

Gelozia copilului este un sentiment cu care unii se nasc, dar pe care altii il dezvolta. Unii copii sunt gelosi de mici, fie pe unul din parinti (in general parintele de acelasi sex), fie pe frati. Se pot naste gelozii si mari rivalitati in familie, daca acestea nu sunt tinute in frau. Gelozia poate sa aiba manifestari oarecum diferite la copii, insa in orice caz acest sentiment va atrage imediat atentia parintilor. Nevoia de atentie si natura copilului sunt principalele cauze ale manifestarii geloziei.

 Gelozia copilului- cum fac fata parintii?

Gelozia in cuplu este grea, insa gelozia copilului este si mai greu de gestionat. Parintele nu ii poate explica, de multe ori, copilului mic, de ce are anumite gesturi de afectiune fata de celalalt parinte, de ce si fratiorul sau surioara mai mica are nevoie de ingrijire, si are tendinta sa se concentreze exclusiv pe nevoile lui si sa incerce sa nu il mai faca gelos. Tocmai aceasta atitudine este gresita. Copilul gelos, cu cat va primi mai multa atentie in aceasta directie, cu atat va deveni si mai gelos.

Parintele copilului gelos nu trebuie sa il certe, sa il condamne, sau mai rau, sa il ameninte ca nu il mai iubeste daca se mai manifesta astfel. Cel mai bine este ca gelozia copilului sa fie exprimata, insa si explicata. Sentimentele copiilor de gelozie sunt la fel de reale si de puternice ca si sentimentele adultilor. Copilul trebuie sa investe sa respecte pe cei din familie, nu sai ii urasca sau sa ii invidieze, iar parintele trebuie sa invete sa ofere in mod egal orice fratilor, pentru a disparea acest sentiment.

In plus, comparatiile intre frati nu sunt bune. Acestea le vor scadea stima de sine si increderea in ei insisi a copiilor si le va accentua acest sentiment de gelozie. Gelozia manifestata fata de unul din parinti nu dispare daca parintii nu se mai alinta sau nu mai manifesta gesturi de afectiune unul fata de altul. Dimpotriva, parintii ar trebui sa le spuna copiilor ca familia este unita atunci cand toti membrii se iubesc si nu sunt reci unul fata de celalalt, si doar atunci vor putea fi si copiii fericiti, cand parintii se vor intelege bine.