Acasă Sanatate Cafeaua: beneficiile pentru sanatate bazate pe stiinta

Cafeaua: beneficiile pentru sanatate bazate pe stiinta

cafeaua

Datorita nivelurilor sale ridicate de antioxidanti si substante nutritive cafeaua ofera foarte multe beneficii.

Studiile arata ca majoritatea consumatorilor de cafea prezinta un risc mult mai scazut de aparitie a mai multor boli grave.

  • Poate imbunatati nivelurile de energie

Cafeaua poate ajuta oamenii sa se simta mai putin obositi si sa creasca nivelul de energie.

Asta pentru ca ea contine un stimulent numit cofeina – substanta psihoactiva cea mai frecvent consumata din lume.

Dupa savurarea unei cafele, cofeina este absorbita in fluxul sanguin. De acolo, se deplaseaza catre creier. In creier, cofeina blocheaza neurotransmitatorul inhibitor adenozina.

Cand se intampla acest lucru, cantitatea altor neurotransmitatori, cum ar fi norepinefrina si dopamina creste, ducand la imbunatatirea neuronilor.

Multe studii controlate la om arata ca aceasta imbunatateste diferite aspecte ale functiei creierului – inclusiv memoria, starea de spirit, vigilenta, nivelurile de energie, timpul de reactie si functia mentala generala.

  • Poate ajuta la arderea grasimilor

Cofeina se gaseste in aproape fiecare supliment comercial de ardere a grasimilor – si dintr-un motiv intemeiat. Este una dintre putinele substante naturale dovedite ca ajuta la arderea grasimilor.

Mai multe studii arata ca aceasta poate creste rata metabolica cu 3-11%. Alte studii indica faptul ca poate creste in mod specific arderea grasimilor cu pana la 10% la persoanele obeze si cu 29% la persoanele slabe.

Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte sa se diminueze la consumatorii de cafea pe termen lung.

  • Poate imbunatati drastic performanta fizica

Cofeina stimuleaza sistemul nervos, semnaland celulele adipoase sa descompuna grasimea corporala. Dar, de asemenea, creste nivelul de adrenalina din sange.

Acesta este hormonul de lupta sau fuga, care pregateste corpul pentru efort fizic intens. Cofeina descompune grasimea corporala, oferind acizi grasi liberi ca si combustibil.

Avand in vedere aceste efecte, nu este surprinzator faptul ca aceasta poate imbunatati performanta fizica cu 11-12%, in medie.

  • Contine nutrienti esentiali

O singura ceasca de cafea contine:

  • riboflavina (vitamina B2): 11% din aportul zilnic de referinta;
  • acid pantotenic (vitamina B5): 6% din aportul zilnic de referinta;
  • mangan si potasiu: 3% din aportul zilnic de referinta;
  • Magneziu si niacina (vitamina B3): 2% din aportul zilnic de referinta.