Zaharul, ca si stimulentele, afecteaza activitatea creierului si creeaza o dependenta ridicata. In plus, este prezent in majoritatea produselor alimentare vandute.
Prin urmare, este extrem de dificil de eliminat sau de limitat consumul de zahar. Cu toate acestea, exista modalitati care pot ajuta in acest sens.
Cand oamenii mai doresc un alt cub de ciocolata sau un alt fursec, nu o fac doar pentru ca dulciurile au gust bun. O crestere brusca a zaharului din sange duce la o explozie de insulina care la randul sau scade nivelul de zahar.
O astfel de actiune provoaca insa nevoia de a manca o alta portie de ceva dulce. In plus, carbohidratii, inclusiv zaharul, stimuleaza eliberarea de serotonina, cunoscuta si sub numele de hormonul fericirii. Cu toate acestea, acest efect este de scurta durata. Asa ei cad intr-un cerc vicios.
Procesul de reducere sau eliminare a zaharului din dieta zilnica nu este o sarcina usoara. Cu toate acestea, merita incercat. Iata cateva sfaturi in acest sens:
Pune complet dulciurile deoparte
Abandonarea totala a zaharurilor simple este solutia cea mai radicala a problemei. O astfel de intrerupere, totusi, ajuta la reducerea semnificativa a poftelor dupa doar cateva zile. Primele 48 pana la 72 de ore pot fi extrem de dificile pentru multi.
Permite-ti un moment de slabiciune
Nu toata lumea este capabila sa elimine rapid zaharul din alimentatie. Este mai bine sa se reduca la jumatate portia din delicatesa preferata decat sa se astepte sa vina criza si sa se revina la consumul obisnuit de dulciuri.
Mananca regulat
Pauzele prea lungi intre mese ii pot incuraja pe oameni sa ia gustari dulci. Mancatul regulat la intervale de 3 pana la 5 ore ii va ajuta sa mentina un nivel stabil al zaharului din sange.
Datorita acestui fapt, este mult mai probabil sa se evite foamea si supraalimentarea compulsiva cu dulciuri.
Nu folosi indulcitori artificiali
Ar trebui sa se inceapa reducerea zaharului din dieta prin restrictionarea bauturilor zaharoase. Cafeaua si ceaiul indulcit sunt cele care ofera doze regulate de zahar.
Desi indulcitorii artificiali practic nu au calorii, expertii spun ca acestia nu reduc neaparat pofta de zahar si asta este ceea ce se incearca controla.