Acasă Diverse Metoda Montessori – avantajele acesteia

Metoda Montessori – avantajele acesteia

Parintii asteapta cu nerabdare primele cuvinte ale copilului lor, iar metoda Montessori poate fi un real ajutor in acest sens

metoda Montessori

Parintii asteapta cu nerabdare primele cuvinte ale copilului lor, iar metoda Montessori poate fi un real ajutor in acest sens.

Metoda Montessori ajuta copilul sa fie el insusi si sa faca totul de unul singur. Nu numai ca are multe beneficii pentru bunastarea sa, dar promoveaza si dezvoltarea potentialului sau atunci cand incepe sa vorbeasca.

Copiii invata de la altii

In filosofia Montessori, limba este una dintre invatarile fundamentale. „Fatul aude sunete, cuvinte din pantecele mamei sale, incepand cu a doua luna de sarcina. Vibratiile si ritmul resimtit in uter ii vor dezvolta simtul auditiv, auzul ”, explica Emmanuelle Opezzo, specialist Montessori. Potrivit acestuia, copilul se indreapta spre vorbire in mod natural.

Copilul isi dezvolta expresiile orale in jurul varstei de 2 ani, varsta de la care incepe cu adevarat sa vorbeasca.

Vorbeste cu el intr-un mod natural

Parintii se pot adresa copilului in acelasi mod ca unui adult, folosind aceleasi cuvinte, chiar daca sunt complexe sau generice. Trebuie doar sa-i explice sensul lor. Acest lucru ajuta la imbogatirea vocabularului unui copil, chiar inainte de varsta de 2 ani. Apoi, cand va putea vorbi, copilul va folosi aceste cuvinte „complexe” mai natural.

Cartea cu imagini reprezinta totul

Cartea cu imagini a lui Balthazar este o carte care ii ajuta pe copii sa treaca de perioada sensibila a dezvoltarii limbajului. Aceasta ii incurajeaza pe copii sa foloseasca cuvinte noi, oferindu-le posibilitatea de a clasifica, sorta si ordona impresiile lor despre lume. Acest sprijin le permite copiilor sa construiasca si sa-si dezvolte rationamentul si gandirea logica.

Cuvintele corespunzatoare obiectelor alese in cartea cu imagini sunt clasificate pe categorii. In primul rand, se gasesc diferite tipuri de case, apoi exista o casa destul de clasica, cea din Balthazar, in care copilul poate gasi o rezonanta cu mediul sau.

Copilul descopera apoi diferitele incaperi: de exemplu, bucataria si toate obiectele interesante care pot fi gasite acolo – de la geam la frigider sau tirbuson. Apoi va explora frigiderul si tot ce contine si asa mai departe. Ideea este sa se parcurga toate camerele din casa pana la mansarda.

In practica sa, Maria Montessori si-a dat seama ca in primii doi ani de viata, copilul vede, aude si experimenteaza foarte multe lucruri.