Acasă Sanatate De ce nou-nascutul nu plange si nu transpira?

De ce nou-nascutul nu plange si nu transpira?

Multe mame sunt putin surprinse de faptul ca, nou-nascutul nu plange si nu transpira. Aceste doua fenomene pot dura cateva saptamani, dar sunt complet normale

nou-nascutul

Multe mame sunt putin surprinse de faptul ca, nou-nascutul nu plange si nu transpira. Aceste doua fenomene pot dura cateva saptamani, dar sunt complet normale. Este o caracteristica comuna a tuturor nou-nascutilor. Motivul este simplu: canalele lacrimale ale acestora sunt prezente si functionale, dar inca nu sunt pe deplin dezvoltate.

Aceste organe dureaza 4 pana la 5 saptamani pentru a se forma complet si pentru a permite copilului sa planga cu lacrimi. Acest lucru nu-l impiedica, inainte de acest moment, sa-si exprime sentimentele si emotiile in diferite moduri, cum ar fi tipetele sau agitatia.

Fenomene comune tuturor nou-nascutilor

Pentru transpiratie, fenomenul este similar. Glandele ecrina si apocrina, grupate impreuna ca glande sudoripare, produc transpiratie atunci cand sunt complet formate. Ceea ce nu este cazul la nastere. Transpiratia are loc in mai multe etape, deoarece glandele devin treptat din ce in ce mai functionale.

Dupa 15 zile pana la 3 saptamani de viata, incep sa secrete transpiratie pe frunte, apoi, in jurul lunii a 2 a sau a 3 a, transpiratia apare pe restul corpului, in principal pe cap si trunchi.

Aceasta transpiratie ramane inodora pana la pubertate. Apoi, modificarile hormonale activeaza glandele apocrine care produc transpiratie in foliculii de par, cum ar fi axile.

Fie ca este vorba de absenta transpiratiei sau a lacrimilor, parintii nu trebuie sa se ingrijoreze in primele saptamani de viata: este complet normal. Cu toate acestea, daca copilul nu produce lacrimi dupa 5 saptamani, ar trebui sa discute cu un profesionist din domeniul sanatatii, deoarece canalele lacrimale pot fi blocate.

In ceea ce priveste transpiratia, aceasta ajuta la reglarea caldurii corpului in caz de supraincalzire. Dar pana cand bebelusul nu transpira, este mai greu de spus daca este prea fierbinte.

In cele din urma, in timpul primei transpiratii nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca bebelusul transpira mult in contact cu ceilalti. Copiii mici au un sistem de transfer de caldura care le creste temperatura corpului.

Pe de alta parte, daca parintii observa transpiratii excesive, poate fi un semn al unui dezechilibru hormonal care necesita, pentru mai multa precautie, o consultatie cu medicul.