Acasă Diverse Criterii pentru alegerea unui senzor de curent

Criterii pentru alegerea unui senzor de curent

Un senzor de curent masoara campul magnetic creat de un curent care circula printr-un fir electric

senzor de curent

Un senzor de curent masoara campul magnetic creat de un curent care circula printr-un fir electric. Este o componenta electrica care transforma curentul electric detectat intr-un alt tip de semnal electric, care este proportional cu valoarea curentului.

Acest semnal poate fi apoi o tensiune analogica, o intensitate sau o iesire digitala ce ofera masurarea unui curent intr-un dispozitiv numit ampermetru.

Senzorii de curent sunt utilizati pe scara larga in domeniile retelelor electrice, in industria auto si feroviara si mai in toate dispozitivele electrice.

Exista diferite tipuri de senzori de curent care utilizeaza diferite tehnologii

Exista senzori de curent cu bucla deschisa si senzori de curent cu bucla inchisa. In cazul buclei deschise, curentii masurati sunt continui si alternanti si exista o izolare electrica intre circuitul masurat si iesirea senzorului de curent. Senzorii de curent cu bucla deschisa sunt utilizati in general in cazul circuitelor furnizate de o baterie.

Senzorii de curent cu bucla inchisa se mai numesc senzori de flux zero. Acestia sunt echipati cu un senzor de efect Hall, care anuleaza fluxul produs de curent in miezul magnetic. Acest tip de senzor este utilizat in principal atunci cand este necesara o precizie ridicata.

Criteriile pentru alegerea unui senzor de curent

Pentru a alege cel mai bun senzor de curent, iata cateva criterii de luat in considerare:

  • Dimensiuni si usurinta in asamblare

Un senzor compact va fi mai usor de montat. Prin urmare, este de preferat sa se opteze pentru un dispozitiv a carui instalare este simpla si rapida, pentru a economisi timp.

  • Tipul de semnal masurat

Senzorul de curent trebuie ales in functie de tipul de curent masurat: alternativ sau direct.

  • Materialele

In functie de tipul de senzor ales, materialele nu sunt aceleasi. De exemplu, un senzor Hall corespunde unui traductor semiconductor, in timp ce o magnetorezistenta este un traductor magnetic. In plus, este recomandat sa se opteze pentru materiale de calitate, astfel incat detectarea curentului sa fie cat mai fiabila.