Acasă Sanatate Cauze, simptome si metode de tratament pentru colecistita

Cauze, simptome si metode de tratament pentru colecistita

Inflamatia vezicii biliare poarta denumirea de colecistita si necesita interventie specializata din partea unui specialist

cauze colecistita

Inflamatia vezicii biliare poarta denumirea de colecistita si necesita interventie specializata din partea unui specialist. Vezica biliara contine un lichid digestiv denumit bila care se elibereaza in intestinul subtire, iar pietrele pot bloca tubul ce duce in afara vezicii, determinand colecistita. Acest lucru are ca si rezultat o acumulare de bila ce provoaca inflamatii grave. Se mai poate vorbi si de tulburari ale ductului biliar, tumori si alte infectii, iar daca este lasata netratata, poate duce chiar la complicatii grave ce pot pune viata in pericol, cum ar fi ruptura vezicii biliare. De cele mai multe ori, medicii recomanda indepartarea vezicii biliare.

Ce este colecistita, cum se manifesta si cum se diagnosticheaza

Colecistita este o inflamatie a vezicii biliare, cauzata de calculii biliari, de tumori, de infectii virale, de probleme ale vaselor de sange si de blocarea conductelor biliare. De cele mai multe ori, colecistita este cauzata de pietrele la fiere care impiedica conducta chistica prin care curge bila cand paraseste vezica biliara.

Calculii biliari reprezinta si principalul factor de risc pentru colecistita, iar printre complicatiile bolii se numara si infectia vezicii biliare, deteriorarea tesutului si umflarea acestuia. Printre simptomele colecistitei se numara durerea severa la nivelul abdomenului in dreapta sus sau central, durerea ce se raspandeste pe umarul drept ori pe spate, durere de abdomen chiar si la o simpla atingere, varsaturi, greata si febra. De cela mai multe ori, simptomele se produc dupa o masa copioasa si bogata in grasimi.

Colecistita necesita tratament adecvat dupa o diagnosticare clara. De regula, colecistita necesita internarea in spital si uneori chiar si o interventie chirurgicala. In unele situatii, pietrele ce blocheaza ductul chistic sunt eliminate chirurgical prin operatia ce poarta denumirea de colecistomie, o procedura minim invaziva ce implica incizii minuscule in abdomen.

Este necesar ca persoanele cu istoric in familie de colecistita sa previna aparitia acestei afectiuni prin pierderea in greutate intr-un ritm sanatos, prin evitarea meselor foarte bogate, reducerea caloriilor, cresterea activitatii fizice, mentinerea unei greutati sanatoase si alegerea unei diete echilibrate.