Acasă Diverse Stabilirea regulilor acasa printr-o educatie parentala de calitate

Stabilirea regulilor acasa printr-o educatie parentala de calitate

In ultima vreme, metodele de parenting s-au schimbat, iar in toata aceasta revolutie, parentingul de calitate iese in evidenta

stil parental

In ultima vreme, metodele de parenting s-au schimbat, iar in toata aceasta revolutie, parentingul de calitate iese in evidenta. Acest stil parental nu se bazeaza pe a lasa copiii sa creasca fara limite sau reguli, ci pe insotirea lor cu respect, dragoste si empatie.

In acest tip de crestere, exista limite clare din partea ingrijitorilor, care pornesc de la premisa pastrarii atat a integritatii copilului, cat si a celorlalti, in toate domeniile. Astfel, baza acestui stil parental este respectul. Aceasta inseamna ca modul de educare a copiilor se bazeaza pe valori.

Si nu se refera doar la respectarea dorintelor copilului, ci si la invatarea acestuia sa-i respecte pe ceilalti pentru a avea o convietuire linistita, senina si fericita. Dar, cum pot parintii stabili acasa regulile acestui tip de parenting?

  • Fii un bun exemplu!

Copiii invata din ceea ce vad – acesta este cel mai important lucru pe care parintii nu trebuie sa-l uite niciodata. Astfel, comportamentul parintilor trebuie sa fie intotdeauna in concordanta cu ceea ce doresc sa transmita copilului.

Daca se doreste ca micutul sa indeplineasca anumite standarde, este esential ca si parintii sa le indeplineasca. De exemplu, daca se doreste ca familia sa manance impreuna la masa, mama sau tata nu pot sa stea in alta parte sau sa manance mai tarziu. Copiii invata din ceea ce vad, nu din ceea ce li se spune.

  • Consecventa inainte de toate

Consecventa este esentiala atunci cand sunt implementate reguli pentru copii. Parintii nu pot spuna una si face alta. Nici nu trebuie stabilite reguli pentru mai tarziu, care sa fie schimbate si ignorate dupa bunul plac.

Regulile care se stabilesc acasa trebuie respectate in orice moment; asta nu inseamna ca parintii nu pot fi flexibili in unele cazuri ( rigiditatea nu este un aliat al parentingului de calitate).

  • Mai putin inseamna mai mult

Dar ce se intelege prin asta? Parintii trebuie sa vorbeasca clar si simplu, fara atatea explicatii lungi care ii pot deruta pe copii. Prin urmare, pentru a stabili limite si reguli se va utiliza un limbaj clar si simplu, precum si propozitii scurte. Cu cat copilului ii sunt mai clare regulile, cu atat ii va fi mai usor sa le indeplineasca.